Mesajul unui politician britanic pentru români, după ce a aflat de campania „Romanians Adopt Remainians”

Mesajul unui politician britanic pentru români, după ce a aflat de campania „Romanians Adopt Remainians
Publicat: 03/07/2016, 12:32
Actualizat: 22/10/2016, 06:35

Campania „Romanians Adopt Remainians” a ajuns rapid și în Parlamentul European, dovadă că europarlamentarul britanic, membru al Partidului Laburist și al Alianței Progresiste a Liberalilor și Democraților pentru Europa, a aflat despre ea la puțin timp după lansare.

„Știam despre această campanie și cred chiar că este una minunată, vă mulțumim pentru că faceți asta! Cu adevărat, vă mulțumim! Este extrem, extrem de important! Eu am stabilit, în timp, foarte multe conexiuni cu oameni din alte țări, inclusiv cu români, și ei sunt foarte pozitivi, au unul dintre cele mai importante principii ale Europei, și anume solidaritatea, iar eu cred că acest demers arată o solidaritate uimitoare. Este o campanie minunată, va mulțumim!”, le transmite Julie Ward românilor care s-au alăturat demersului Gândul și GMP Advertising/Webstyler.

Într-adevăr, de solidaritate au acum cea mai mare nevoie britanicii care, la o săptămână după referendum, încep să-și dea cu adevărat seama ce implică ieșirea din Uniunea Europeană. La Londra au început proteste masive de stradă, cu toate că, spune europarlamentarul Julie Ward, toată lumea se aștepta ca procentele să fie apropiate, mai ales că presa britanică de dreapta, susținătoare a Brexitului, a avut o mare parte din influență: „S-au scris foarte multe lucruri irelevante care au alimentat ‘poveștile de groază”, și știți cum este: «Spune-le oamenilor o minciună suficient de des, iar ei o vor crede»”. Și multe minciuni au fost spuse de susținătorii campaniei ‘Leave””, a declarat Ward pentru Gândul.

Una dintre ele ar fi aceea că Marea Britanie plătește 350 de milioane de lire pe săptămână la UE, bani care, în eventualitatea unei părăsiri a blocului comunitar, ar putea merge la sistemul de sănătate din Regat, fapt despre care chiar susținătorii ‘Leave” au spus că e imposibil. Artizanii Brexitului au mizat mai ales pe coarda sensibilă a imigrației, a spus Ward, care își amintește că, foarte aproape de ziua referendumului, au promovat un afiș cu un mesaj depreciativ la adresa comunității turce, prin care dădeau de înțeles că în curând toată populația din țară se va muta în Marea Britanie, după integrare – „Turkey (population 76 million) is joining the EU. Vote Leave, take back control”.

„Deci aceasta a fost încă una dintre minciunile teribile care au fost spuse și care a fost foarte jignitoare la adresa comunității turce. Noi avem o minoritate turcă și evident că au fost deranjați și a fost foarte neplăcut pentru ei să audă acele lucruri, această retorică pe care o putem cataloga cumva anti-arabă, de fapt”, a ținut Ward să arate.

Cel mai meschin lucru pe care tabăra ‘Leave” l-a făcut, însă, după părerea sa, a fost îngustarea segmentului celor cu drept de vot, măsură care i se pare extrem de nedreaptă și de cinică. „Tinerii de 16, 17 ani nu și-au putut exprima opinia la urne, cu toate că la referendumul legat de Scoția din luna septembrie a anului trecut, care pentru mine constituie un precedent, cetățenii cu vârste de 16, 17 ani au avut dreptul să voteze. Astfel că acest act de a-i împiedica pe tinerii de 16, 17 ani să voteze mi se pare absolut cinic. (…) Tinerii suferă acum, sunt extrem de mâhniți, sunt devastați, deci acest rezultat a creat multe riscuri în comunitate și în familie, din cauza a ceea ce s-a întâmplat”.

„Este o situație disperată!”, se teme Ward, o situație care, însă, nu trebuie să rămână fără ecou. Tinerii nu sunt obligați să accepte o decizie pe care nu și-au dorit-o, iar aceasta îi îndeamnă să lupte, pentru că votul, cel puțin în actualul stadiu, nu este unul decisiv.

INTRĂ ȘI TU ÎN CAMPANIA ROMANIANS ADOPT REMAINIANS

„Țara noastră este în haos, suntem într-o situație foarte dificilă”

Cum comentează faptul că majoritatea celor care au votat să iasă din UE sunt oameni de peste 60 de ani? La fel ca în multe alte locuri ale lumii, poate, vârstnicii sunt ceva mai nostalgici, își aduc aminte de Război sau, pur și simplu, nu au avut multe cunoștințe despre subiect și au votat pe recomandările venite de la copii sau nepoți, fără ca acest lucru să reflecte cu adevărat ceea ce cred ei despre Brexit, presupune Ward.

„Marea Britanie în care UKIP vrea să ne întoarcem este un Regat al trecutului care nu va mai exista niciodată. Este o viziune sentimentală, nerealistă asupra Marii Britanii, în raport cu societatea globalizată în care trăim astăzi, astfel că poți înțelege, într-un fel, că oamenii mai în vârstă tânjesc după alte timpuri, în unele cazuri le este destul de complicat să facă față lumii contemporane”, spune europarlamentarul.

Aceasta arată și că cei care au votat cu UKIP au fost induși eroare de argumentul imigranților când, de fapt, problema Marii Britanii nu are nicio legătură cu minoritățile venite din alte țări: „Încă o dată lucrurile se reduc la austeritate, pentru atunci când oamenii simt că nu se pot duce la doctor sau nu-și pot lua o casă, nu caută motivele reale, ci persoana cea mai apropiată pe care pot să dea vina. (…) Dacă guvernul alege să nu investească în sistemul național de sănătate, în doctori și asistente, în specialiști britanici care aleg să plece în Australia sau în alte țări, aceasta nu este vina imigranților. Este vina guvernului”, crede europarlamentarul.

Faptul că după declanșarea undei de șoc foarte mulți britanici s-au înghesuit să caute pe Google „Ce este UE” denotă, spune oficialul britanic, o lipsă acută de educație politică și cetățenească, acesta validând până la urmă argumentele taberei ‘Leave”. Mulți nu cunosc nici măcar care este rolul instituțiilor de conducere locale sau ce sunt parlamentarii, iar la acest lucru și la faptul că celelalte state ca Scoția și Irlanda de Nord ar putea vota diferit, ar fi trebuit să se gândească politicienii în primul rând, înainte de planificarea unui astfel de demers riscant.

În fapt, europarlamentarul evită să spună clar dacă e de părere că Scoția ar putea bloca ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar punctează că poziția adoptată de primul ministru scoțian Nicola Sturgeon este cea corectă și estimează că discuțiile vor fi unele la limită. „Sturgeon a anunțat din prima clipă că va face tot ce-i stă în putere, au găsit deja și o procedură parlamentară pe care o pot folosi și vor fi demersuri foarte dure, foarte încrâncenate, într-o campanie bine gândită. Sturgeon spune, pe bună dreptate, că vrea să reprezinte interesele oamenilor din Scoția și ale țării, iar Scoția chiar a votat pentru rămânerea în UE. Așa că trebuie să adopte această poziție, altfel nu și-ar face datoria”, detaliază Julie Ward.

„Țara noastră este în haos, suntem într-o situație foarte dificilă. Premierul nostru a demisionat, el nu vrea să-și asume răspunderea pentru acțiunile pe care le-a declanșat, deci nimic concret nu se întâmplă în acest moment, totul degenerează în haos. (…) Am văzut deja proteste de stradă, oameni căutând breșe legale, petiții în masă, iar îndemnul meu este să continue tot așa! Țineți-o tot așa, constrângeți-i, haideți să dăm dovadă de puțină revoltă civică, pentru o cauză bună. Oamenii se simt înșelați!”, îndeamnă Julie Ward.

„Tot oamenii săraci vor resimți cel mai tare efectele Brexitului”

O asemenea criză pentru un stat ca Marea Britanie poate provoca efecte extrem de grave, iar acest lucru s-a văzut chiar în prima zi în care au fost anunțate rezultatele referendumului. Cauzele unei refulări la vot pot fi multiple, dar pentru europarlamentarul Ward, totul pleacă de la lipsa banilor și problemele economice.

„Pentru mine, rădăcinile acestei decizii se află în austeritate care, la rândul ei, își trage sevele din prăbușirea sistemului financiar-bancar. Oamenii care au fost nevoiți să plăteească pentru greșelile bancherilor au fost cei săraci și vulnerabili, poate chiar și clasa de mijloc mai strâmtorată. Dar oamenii bogați n-au plătit niciun preț. Oamenii de la conducere nu au plătit, cei care au creat problema, nici ei nu au plătit”, explică Julie Ward.

Mai mult, această politică de austeritate nu înseamnă decât că cei care vor plăti pentru Brexit sunt tot oamenii săraci care și-așa aveau destul de puține, spune oficialul britanic. Acesta ar fi și motivul pentru care la referendum au simțit nevoia să răspundă guvernanților prin votul lor. „Sunt într-o situație în care se simt atât de loviți, încât vor să riposteze și ei cumva. Acesta este un vot-protest împotriva actualei clase politice, a establishmentului și cred că acest vot putea să fie despre nimic, dar a avut aceste efecte pentru că este prima dată când oamenilor li s-a dat șansa să lovească înapoi”, rezumă Julie Ward în câteva propoziții cauzele șocului numit Brexit.

Același val de uimire și panică s-a propagat și în Parlamentul European. Acolo majoritatea membrilor sunt de orientare pro-europeană, lucrează pentru a obține un consens politic, iar vestea că britanicii au votat să iasă din Uniune i-a zguduit puternic: „Acum toată lumea este șocată, dezamagită, îngrijorată, oamenii cu care lucrăm îndeaproape sunt foarte triști. (…) Oricum, în acest moment toți ne facem treburile, nu ne-a spus nimeni să nu mai mergem la muncă, pentru că nu a fost îndeplinită încă procedura legală, iar de acum înainte vom continua în același stil”, este hotărâtă Ward.

Pentru mai departe, însă, se declară, încă o dată, foarte dezamăgită. Perspectiva negocierilor dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană nu este una prea îmbucurătoare, spune europarlamentarul, pentru că e clar că guvernul conservator nu va putea să gestioneze situația de pe o poziție de putere și, astfel, Marea Britanie va avea mult de pierdut, încheie Julie Ward.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe...
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată